Skip To ContentSkip To Content
    Events Mark Completion of Two Major Capital Levy-Funded Construction Projects
    Posted on 09/21/2018
    Cutting the Ribbon for Roxhill Elementary at E.C. Hughes

    Events Mark Completion of Two Major Capital Levy-Funded Construction Projects

    On Sept. 4, 2018, ribbon-cutting ceremonies celebrated completion of two projects that renovated and expanded elementary school capacity, one in West Seattle and one in Ballard.

     

    Roxhill Elementary at E.C. Hughes in West Seattle

    principal welcoming people in hallwayIn the morning, principal Tarra Patrick kicked off the new school year by welcoming everyone to Roxhill Elementary School’s new home at E.C. Hughes. The project was funded by the Building, Technology and Academics IV (BTA IV) Capital Levy, which was approved by Seattle voters in 2016. Additional funds were provided by the State of Washington through a Distressed Schools Grant and the School Construction Assistance Program.

    While speaking at the ceremony, Seattle School Board President Leslie Harris said, “This represents the best of Seattle Public Schools.

    Modernizing and upgrading the 47,307 square-foot building and adjacent portable classrooms create a warm, welcoming school environment that meets current educational standards. E.C. Hughes building vestiblePrincipal Tarra Patrick was eager to welcome families to their new school.

    Project Highlights:

    • The renovated first floor of the 1926 building now houses a new student restroom, reconfigured administration spaces, and offices for specialists.
    • Interior renovations of the entry vestibule ensure access control, with all visitors entering required to be screened through the office.
    • New finishes provide a fresh-looking interior. Teaching walls in each classroom bring modern technology to the historic school.
    • Attention to detail provides many special features. Classroom and hallway tackboards have been painted black to mimic the blackboards previously used in the school and historic classroom features have been preserved.
    • In the lunchroom, historic features were preserved, including the exit signs, which were updated with new lighting added to bring them up to current code.
    • Friends of Roxhill Elementary, a parent teacher organization supporting the school, funded and built a new playground with the help of the community, providing space for important play during the school day.

    E.C. Hughes classroom Hughes classroom with black tackboard man looking in closet lunchroom stage exit sign lunchroom windows

     

     

     

    Loyal Heights Elementary in Ballard

    group of people cutting the ribbonIn the afternoon, Loyal Heights Elementary celebrated return to their newly renovated and expanded building after two years at an interim location.

    Principal Geri Guerrero kicked off the event by introducing a group of past, present and future Loyal Heights students, including one who attended before 1940 and a 5-year old eagerly waiting to start kindergarten the next day. She also reminded visitors and families that fall 2018 begins the 99th year of Loyal Heights Elementary School.

    Former Seattle School Board member Peter Maier arrived carrying the Loyal Heights Beaver mascot purchased at a school auction 25-years ago when his children were students. directors pinkham and harris greet Mr MaierHe spoke as representative of Schools First Seattle, the citizen group that works on levy campaigns.

    This project renovated the 36,700-square-foot existing school and constructed a 51,400-square-foot addition. Funding was provided by the Building Excellence IV (BEX IV) Capital Levy, which was approved by Seattle voters in 2013 and is up for renewal in 2019.

    Project Highlights:

    • The school’s entrance has been relocated to 25th Avenue NW from NW 80th Street. A new welcoming entry and administration area includes security features to control entry to the school.
    • The previous administration spaces have been combined and converted to the school’s art classroom.
    • The design team researched the original color schemes and design features, and the historic building includes those time-specific details.
    • The new addition was designed to dove-tailed into the historic spaces with its own distinctive style and design.
    • Much-needed classrooms and open, shared learning areas for each grade level provide flexibility in teaching and learning. To one teacher’s delight, new classrooms include drinking fountains, eliminating the need for students to bring and use water bottles.
    • The new gymnasium adjoins the new commons/lunchroom with a partition wall between. By opening the partition, an enlarged space can accommodate school performances and other events.
    • The library has been relocated to the historic lunchroom on the north side of the building, conveniently located on the main floor to provide better accessibility for students and the community. The former stage has been converted to a reading nook. Lighting mimics historical fixtures with additional LED lighting disguised in the ceiling supports.
    • The nearly-one-acre playground remains located on the south side of the building and includes an expanded covered play area.
    • Beneath the playground, 108 deep wells connect to the geothermal heating and cooling system. Ventilation systems, LED lighting and thermal envelope improvements contribute to the schools’ low-energy use index.
    entry photo art room historic classroom
    shared learning space
    entrance to new gym new hallway